Blog > Komentarze do wpisu

BROWNIE

Brownie to czekoladowe ciasto bez mąki, z mnóstwem migdałów i orzechów. Nawet po wielkim obżarstwie nie potafię odmówić sobie porcji brownie polanego gorącym sosem czekoladowym. Przepis Nigelli Lawson z "Nigella ekspresowo".

składniki :

  • 225 g gorzkiej czekolady
  • 225 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 150 g posiekanych orzechów
  • 100 g mielonych migdałów

W rondlu rozpuścić czekoladę i masło. Zdjąć z ognia, dodać wanilię i cukier, wymieszać przestudzić. Mieszając dodać roztrzepane jajka, migdały i orzechy. Przełożyć do okrągłej foremki (24 cm). Piec 0k.30 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu pokroić , podawać z gorącym sosem czekoladowym. Smacznego !!!

Sos czekoladowy :

  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 125 ml śmietany kremowej2 łyżeczki espresso
  • 1 łyżka golden syrup lub miodu

Wsztstkie składniki sosu włożyć do garnka, podgrzewać mieszając, ąż do połączenia się wszystkich składników. Gorący sos przelać do dzbanka, a przed podaniem polewać nim kawałki brownie.

poniedziałek, 04 października 2010, halutek123
Tagi: słodkości

Polecane wpisy

  • OWSIANE BATONIKI

    Owsiane batony , to odkurzony, nieco zmodyfikowany przepis Nigelli. Robią się błyskawicznie, smakują dużym i małym, świetnie przechowują się w puszce...chętnie

  • PALCE WIEDZMY

    Impreza Halloween w szkole moich dzieci już za nami. U Dorotuś znalazłam przepis na paluchy wiedzmy. Ciastka w sam raz na tę okazję...wyglądają strasznie, ale

  • TARTA ŻURAWINOWO-LIMONKOWA

    Piaskowo kruche ciasto i delikatny krem mascarpone z limonkowym akcentem i słodyczą żurawiny ...nikogo nie musiałam zachęcać do zjedzenia tego pysznego ciasta ;

  • Pączki

    Składniki - 1 kg mąki pszennej - 10 dag świeżych drożdży - 7 żółtek + 1 jajo - 3/4 szklanki cukru - 2 szklanki letniego mleka - 100 g masła  - szczypta sol

  • Chrupiące faworki

    Składniki - 25 dag mąki pszennej (ok. 2 szklanki) - 3 żółtka - 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany - 1 łyżka spirytusu (można zastąpić octem) - 1 płaska łyżeczka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
kulinarnespotkania
2010/10/04 08:51:57
mmm.... ale pysznosci:) chetnie sie pisze na kawaleczek:)
-
zaytoona
2010/10/04 20:11:06
Prawdziwe cudo...


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010