Blog > Komentarze do wpisu

BROWNIE

Brownie to czekoladowe ciasto bez mąki, z mnóstwem migdałów i orzechów. Nawet po wielkim obżarstwie nie potafię odmówić sobie porcji brownie polanego gorącym sosem czekoladowym. Przepis Nigelli Lawson z "Nigella ekspresowo".

składniki :

  • 225 g gorzkiej czekolady
  • 225 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 150 g posiekanych orzechów
  • 100 g mielonych migdałów

W rondlu rozpuścić czekoladę i masło. Zdjąć z ognia, dodać wanilię i cukier, wymieszać przestudzić. Mieszając dodać roztrzepane jajka, migdały i orzechy. Przełożyć do okrągłej foremki (24 cm). Piec 0k.30 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu pokroić , podawać z gorącym sosem czekoladowym. Smacznego !!!

Sos czekoladowy :

  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 125 ml śmietany kremowej2 łyżeczki espresso
  • 1 łyżka golden syrup lub miodu

Wsztstkie składniki sosu włożyć do garnka, podgrzewać mieszając, ąż do połączenia się wszystkich składników. Gorący sos przelać do dzbanka, a przed podaniem polewać nim kawałki brownie.

poniedziałek, 04 października 2010, halutek123
Tagi: słodkości

Polecane wpisy

  • OWSIANE BATONIKI

    Owsiane batony , to odkurzony, nieco zmodyfikowany przepis Nigelli. Robią się błyskawicznie, smakują dużym i małym, świetnie przechowują się w puszce...chętnie

  • PALCE WIEDZMY

    Impreza Halloween w szkole moich dzieci już za nami. U Dorotuś znalazłam przepis na paluchy wiedzmy. Ciastka w sam raz na tę okazję...wyglądają strasznie, ale

  • TARTA ŻURAWINOWO-LIMONKOWA

    Piaskowo kruche ciasto i delikatny krem mascarpone z limonkowym akcentem i słodyczą żurawiny ...nikogo nie musiałam zachęcać do zjedzenia tego pysznego ciasta ;

  • Pączusie

    Lubię paczki i tłusty czwartek. Kupiłam paczki z marmoladą, ale postanowiłam zrobić w tym roku małe pączusie. Robiły się szybko. Wyszły dobre i najlepsze są świ

  • Tłusty czwartek

    Cześć Dziś mamy tłusty czwartek, co prawda już prawie się kończy ale to nie ważne, ponieważ jak mówił Kubuś Puchatek "zawsze jest czas na małe co nieco". Chciał

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
kulinarnespotkania
2010/10/04 08:51:57
mmm.... ale pysznosci:) chetnie sie pisze na kawaleczek:)
-
zaytoona
2010/10/04 20:11:06
Prawdziwe cudo...


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010