Blog > Komentarze do wpisu

TARTA ŻURAWINOWO-LIMONKOWA

Piaskowo kruche ciasto i delikatny krem mascarpone z limonkowym akcentem i słodyczą żurawiny ...nikogo nie musiałam zachęcać do zjedzenia tego pysznego ciasta ;)

składniki na ciasto (forma 28 cm):

  • 200 g mąki
  • 150 g masła
  • 50 g cukru
  • 4 łyżki lodowatej wody

składniki na krem:

  • 250 g mascarpone
  • sok i skórka otarta z 2 limonek
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 g żurawin
  • 200 g śmietany kremówki

Mąkę mieszamy z lodowatą wodą, dodajemy cząstki masła, cukier. Wszystkie składniki siekamy nożem, szybko zagniatamy w jednolite ciasto, wylepiamy nim formę, wstawiamy  do lodówki, na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto nakłuwamy widelcem, wstawiamy na 15 minut do rozgrzanego , do 200 stopni , piekarnika. W tym czasie przygotowujemy krem: mascarpone rozcieramy z cukrem waniliowym, sokiem z limonki, skórką i jajkami, delikatnie łączymy z ubitą śmietaną. Następnie na podpieczonym cieście układamy 3/4 żurawin, całość przykrywamy kremem i pieczemy jeszcze 30 minut, w temperaturze 160 stopni. Wystudzone ciasto dekorujemy resztą żurawiny i plastrami limonki. Smacznego !!!

poniedziałek, 18 października 2010, halutek123
Tagi: słodkości

Polecane wpisy

  • OWSIANE BATONIKI

    Owsiane batony , to odkurzony, nieco zmodyfikowany przepis Nigelli. Robią się błyskawicznie, smakują dużym i małym, świetnie przechowują się w puszce...chętnie

  • CYNAMONOWO-JABŁKOWE GOFRY

    Może nie wyglądają zbyt atrakcyjnie, ale polane greckim jogurtem i syropem klonowym stanowią świetny, chrupiący podwieczorek ;) składniki : 1/2 szklanki mąki 1

  • BROWNIE

    Brownie to czekoladowe ciasto bez mąki, z mnóstwem migdałów i orzechów. Nawet po wielkim obżarstwie nie potafię odmówić sobie porcji brownie polanego gorącym so

  • Pączki

    Składniki - 1 kg mąki pszennej - 10 dag świeżych drożdży - 7 żółtek + 1 jajo - 3/4 szklanki cukru - 2 szklanki letniego mleka - 100 g masła  - szczypta sol

  • Chrupiące faworki

    Składniki - 25 dag mąki pszennej (ok. 2 szklanki) - 3 żółtka - 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany - 1 łyżka spirytusu (można zastąpić octem) - 1 płaska łyżeczka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
usmiecham-sie
2010/10/18 08:34:43
Bardzo smacznie wygląda. Lubię kwaśne rzeczy. Żurawina jest słodka, ale ma lekko kwaskawy posmak, a aromat limonki by mi pasował. I strasznie ładnie wygląda.
-
kulinarnespotkania
2010/10/18 08:37:30
smakowicie wyglada:) chetnie bym posmakowala tej pysznosci:)
-
wiosenka27
2010/10/18 17:14:07
Musi smakowac wspaniale:)
-
zaytoona
2010/10/18 23:19:03
Kwaśne, kwaśne i słodkawe... Ach! Cudnie.


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010