Blog > Komentarze do wpisu

DYNIA Z GORGONZOLĄ I ORZECHAMI

Możemy ją potraktować jako przystawkę, czy ciepłą przekąskę. Dla mnie stanowi zdowe i szybkie danie obiadowe, lub kolacyjne. Połączenie słodkiej dyni z gorgonzolą, orzechami i rukolą to moim zdaniem jedno z lepszych zestawień smakowych...kolorystycznie również doskonałe, zwłaszcza o tej porze roku ;). Przepis pochodzi z tegorocznego Festiwalu Dyni.

składniki (3 porcje):

  • 6 plastrów dyni Butternut (ok. 1 cm grubości każdy)
  • 100 g gorgonzoli
  • 50 g orzechów włoskich
  • płatki migdałowe
  • 100 g rukoli
  • sok z cytryny
  • olej z orzecha włoskiego

Plastry dyni obieramy ze skóry, układamy na pergaminie, oprószamy solą, skrapiamy olejem z orzecha. Wstawiamy do rozgrzanego, do 200 stopni piekarnika, na około 30 minut. Następnie miękką już dynię posypujemy gorgonzolą, płarkami migdałowymi i orzechami i zapiekamy jeszcze 15 minut. Gotową dynię układamy na rukoli skropionej sokiem z cytryny. Całość ozdabiamy balsamiczną pastą. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!

środa, 24 listopada 2010, halutek123
Tagi: warzywa

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
bea.w.kuchni
2010/11/24 10:01:05
Widze, ze i Tobie ten pomysl sie spodobal :)

Pozdrawiam serdecznie!

www.beawkuchni.com/2010/10/dyniowa-przekaska-dynia-i-pesto.html
-
majazteca
2010/11/24 10:50:22
Pysznie sie zapowiada. Niech ja tylko dorwe dynie :))
-
Gość: MadziaFaranioRadziu, *.dynamic.chello.pl
2011/02/19 21:47:20
Hala, dawaj następne wpisy!!!!
-
smak.czekolady
2012/11/26 17:50:51
Moja nominacja do liebster blog ode mnie :)
Szczegóły na mym blogu: smakczekolady.blox.pl/2012/11/Liebster-blog.html


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010