Blog > Komentarze do wpisu

OWSIANE BATONIKI

Owsiane batony , to odkurzony, nieco zmodyfikowany przepis Nigelli. Robią się błyskawicznie, smakują dużym i małym, świetnie przechowują się w puszce...chętnie zabierane do szkoły jako drugie śniadanie. Autorka przepisu twierdzi, że uzależniają...przekonajmy się ;)

składniki :

  • 250 g płatków owsianych
  • 125 g ulubionych pestek (pomieszałam słonecznik z sezamem)
  • 125 g niesolonych orzechów
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 100 g rodzynek lub suszinej żurawiny
  • puszka skondensowanego mleka (użyłam niesłodzonego)
  • 200 g  nierafinowanego brązowego cukru

Na gorącej patelni zrumienić kolejno wszystkie suche składniki z wyjątkiem rodzynek i cukru. Mleko wraz z cukrem podgrzać w garnku, aż cukier się rozpuści, następnie zalać nim pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać, rozłożyć na prostokątnej blaszce (25x35 cm), piec 1 godzinę w 150 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika studzimy ok. 15 minut, ostrym nożem kroimy na prostokątne kawałki, odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Smacznego !!! 

środa, 10 listopada 2010, halutek123

Polecane wpisy

  • PALCE WIEDZMY

    Impreza Halloween w szkole moich dzieci już za nami. U Dorotuś znalazłam przepis na paluchy wiedzmy. Ciastka w sam raz na tę okazję...wyglądają strasznie, ale

  • TARTA ŻURAWINOWO-LIMONKOWA

    Piaskowo kruche ciasto i delikatny krem mascarpone z limonkowym akcentem i słodyczą żurawiny ...nikogo nie musiałam zachęcać do zjedzenia tego pysznego ciasta ;

  • CIASTECZKA RYŻOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

    Moje najmłodsze dziecko, codziennie prosi mnie o coś pysznego do szkoły, nie mogą to być gotowce ze sklepu, najlepiej jakieś ciasteczka w ilości większej niż je

  • Ciastka serowe z gruszką

    Ma ktoś ochotę na ciasteczka serowe ze słodką gruszką? Zapraszam Składniki: 125 g twarogu 1/2 szkl mąki + do podsypania 1 jajko pół małej gruszki 1 łyżeczka pro

  • Ciasteczka owsiane z migdałami

    Wieczorem moja nastoletnia córka oświadczyła, że definitywnie rzuca sklepowe słodycze i przechodzi na zdrową dietę. W związku z tym mam zająć się stałą produkcj

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/11/10 09:29:28
już wydrukowałam przepis! ostatnio mam niedosyt takich właśnie batoników...
-
wiosna55
2010/11/10 13:17:21
Odkurzaj częściej przepisy na takie cudeńka. No i w dodatku zdrowe!!!!!
-
Gość: Kinga z kuchniaobledniezdrowa, *.xdsl.centertel.pl
2010/11/10 14:14:21
Mniam, brzmi obłędnie i same zdrowe składniki. Robie w weekend! Pozdrawiam.
-
tehuana
2010/11/10 14:48:08
Naprawde uwazacie, ze brazowy cukier jest zdrowy?
-
halutek123
2010/11/10 17:36:26
Oczywiście ,że nie jest on głównym żródłem witamin, minerałów i innych cennych składników odżywczych, choć nierafinowany zawiera niewielkie ilości żelaza, wapnia, fosforu, potasu i magnezu. Jednak używany z umiarem nie zaszkodzi...można go również zastąpić miodem, czy innym zamiennikiem cukru (cukier brzozowy, fruktoza itp)...zależy co kto uważa za zdrowsze , a przede wszystkim co komu nie szkodzi :) Pozdrawiam.
-
kulinarnespotkania
2010/11/10 21:40:57
ale slicznie wygladaja i bardzo kuszaco:) nic tylko siegnac reka po takie pysznosci:)
-
emma001
2010/11/11 11:06:51
Idealne na drugie śniadanie poza domem ;) i na pikniki no ale chyba nie w tej porze roku hihi ;)
-
russkaya
2011/01/03 17:52:37
Wyglądają bardzo smacznie :) Lubię takie łakocie, zwłaszcza gdy można sobie wmówić, że są zdrowe i tym samym zagłuszyć wyrzuty sumienia ;)


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010