poniedziałek, 31 maja 2010

składniki :

  • 1 kg tygrysich krewetek
  • sok z 1 cytryny
  • 125 ml koniaku
  • 5 ząbków czosnku
  • 100 g masła
  • garść natki pietruszki
  • sól. pieprz
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • świeża bagietka

Obrane z pancerzy, pozbawione przewodów pokarmowych krewetki macerujemy w soku z cytryny, 25 ml koniaku,mące ziemniaczanej, 2 ząbkach zmiażdżonego czosnku, przez około 1/2 godziny. Następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię, obsmażamy po 2 minuty z każdej strony. Podlewamy pozostałym koniakiem, dodajemy masło,pozostały zmiażdżony czosnek, oprószamy solą i pieprzem, posiekaną natką pietruszki. Przykrywamy pozostawiając na gorącej , ale już wyłączonej płycie, na około 5 minut. Podajemy z chrupiącą bagietką, polane maślano-czosnkowym sosem. Smacznego !

 


sobota, 29 maja 2010

Doskonała tarta, wygrzebana wśród przepisów Jamie Olivera. Ciasto ptysiowe zastąpiłam ciastem francuskim...musiałam mieć ciasto na już, więc było wygodnie sięgnąć do zamrażalnika. Tarta  podana na gorąco z kleksem kwaśnej śmietany lub gałką lodów waniliowych i poszarpaną miętą oczaruje nawet największego twardziela

składniki :

  • płat  mrożonego ciasta francuskiego
  • 100 g cukru pudru
  • laska wanilii
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3 twarde, obrane i skropione sokiem z cytryny gruszki
  • 20 g masła
  • 1 garść uprażonych płatków migdałowych

Cukier i wanilię wsypujemy do żaroodpornej patelni, dolewamy 100 ml wody, karmelizujemy. Uwaga nie mieszać cukru w czasie przygotowywania karmelu. Dodajemy pokrojone gruszki, mieszamy, pokrywając je karmelem. Dodajemy masło, powstaje nam w ten sposób sos maślano-karmelowy. Całość posypujemy imbirem i migdałami. W cieście wykrajamy okrąg o średnicy 1 cm większej niż średnica patelni. Ciastem przykrywamy gruszki, lekko dociskając brzegi, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 20 minut na złoty kolor. Po wyjęciu przestudzić, nakryć talerzem i energicznie odwrócić przekładając w ten sposób tartę z patelni na talerz.Uwaga na gorący sos, który jest pod ciastem i może się wydostać w czasie przekładania. Podawać natychmiast po wyjęciu, posypaną miętą z dodatkiem kwaśnej śmietany lub lodów waniliowych. Smacznego !

 


 

składniki :

  • 0,5 kg ciasta francuskiego (użyłam mrożonego, gotowego)
  • sos pomidorowy do pizzy (patrz pizza)
  • 300g mozzarelli lub innego żółtego sera
  • 100 g tartego parmezanu
  • 200 g pikantnej wędliny
  • 200 g pieczarek

Z rozmrożonego ciasta francuskiego wycinamy kółka o średnicy 1 cm większej, niż dno naszej foremki. Takim krążkiem wyklejamy wnętrze foremki, tworząc dookoła centymetrową obwódkę. Do powstałej miseczki władamy kolejno łyżeczkę sosu do pizzy, ser mozzarella, wędlinę, pieczarki. Wierzch posypujemy wiórkami parmezanu. Wstawiamy do piekarnika, rozgrzanego do temperatury 200 stopni, na 30 minut. Świetne na ciepło, jako gorąca przekąska, na zimno jako dodatek do piwa. Smacznego !

 


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 26
O autorze
Zakładki:
Menu główne
Jem z dr Dukanem
O sobie ;)
Prawa autorskie
Szablony katemac
Tu zaglądam


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010