wtorek, 29 czerwca 2010

Proste, błyskawiczne ciasto jogurtowe z jagodami to ostatnio przebój w naszym domu. "Czy duża mufina jest już gotowa ?", co chwila dopytuje mój synek, wiecznie spragniony domowego ciasta...;)

składniki :

  • 500g  mąki
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki roztopionego masła
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g cukru
  • cukier waniliowy
  • cukier puder do posypania ciasta
  • 500 g jagód

Wszystkie suche składniki ciasta (mąka, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy) łączymy w misce, mieszamy. Jajka, masło, jogurt połączyć w drugim naczyniu, energicznie mieszając. Nastąpnie płynnymi składnikami zalewamy suche, mieszając łyżką wszystko razem połączyć, tak żeby nie było widać suchej mąki (jak w masie muffinkowej). Ciasto układamy w  silikonowej, babkowej foremce z kominkiem w następujący sposób : warstwa ciasta, warstwa jagód, warstwa ciasta, kolejna warstwa jagód i tak do wyczerpania składników. Jeżeli nie mamy silikonowej foremki (kształt tak naprawdę obojętny), pamiętajmy o posmarowaniu formy tłuszczem i wysypaniu bułką tartą. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez około godzinę. Po wyjąciu z piekarnika, odstawiamy na 10 minut, następnie przekładamy z foremki , na talerz. Jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !

 

 


 

Placuszki z cukini, to jeden z przepisów Jamie Olivera, bardzo lubię z nim gotować. Potrawy są proste, szybkie i smaczne. Placuszki stanowią doskonały dodatek do mięs i ryb z rusztu...moje dzieciaki zajadały je ze śmietaną i cukrem.

składniki :

  • 4 cukinie
  • 1 jajo
  • 1 czubata łyżka mąki duża
  • garść tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • czerwona papryczka chilli
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól
  • tarta skórka z 1 cytryny
  • oliwa do smażenia

Pokrojoną na ćwiartki, pozbawioną gniazd nasiennych cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z żółtkiem jaja, parmezanem, pieprzem, papryczką, skórką z cytryny, kminkiem, solą, mąką. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitą pianą białka. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy, wykładać niewielkie pacuszki, około 1 cm grubości. Smażyć do zrumienienia z każdej strony. Podawać gorące, z plaserkami cytryny. Smacznego !

poniedziałek, 28 czerwca 2010

sernik na zimno

Bardzo szybki, łatwy w przygotowaniu sernik. Deser w sam raz na gorące popołudnie. Świetnie smakuje na herbatnikowej, czy biszkoptowej podstawie, jest wówczas bardziej okazały, piękny lekki, letni torcik.

składniki :

  • 500 g  mielonego twarogu
  • 300 ml śmietany kremowej
  • 100g cukru
  • laska wanilii
  • 500 g truskawek
  • galaretka truskawkowa
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 3/4 szklanki gorącej wody

Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, przestudzić do temperatury pokojowej.Twaróg utrzeć z cukrem i wanilią. Śmietanę ubić, połączyć z twarogiem, dalej mieszając połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Masę wylać na rozłożone w tortownicy (24 cm) truskawki. Wstawić do lodówki, do stężenia. Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, kiedy zacznie tężeć zalać nią sernik. Całość dobrze schłodzić. Smacznego !

sernik na zimno

sernik na zimno

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 25
O autorze
Zakładki:
Menu główne
Jem z dr Dukanem
O sobie ;)
Prawa autorskie
Szablony katemac
Tu zaglądam


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010