wtorek, 27 lipca 2010

Żegnam się z Wami na całe 3 tygodnie...wyjeżdżam na zasłużony, długo wyczekiwany wypoczynek. Mam nadzieję, że w tym czasie wypróbujecie większość moich propozycji kulinarnych, dzieląc się ze mną swoimi uwagami. Wszystkich wakacyjnie pozdrawiam, życzę dużo słońca...i wilczego apetytu oczywiście ;))

 

 

23:18, halutek123
Link Komentarze (5) »
sobota, 24 lipca 2010

składniki :

 

  • 1 kg wątróbki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 l mleka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka prażonego sezamu

Wątróbkę kroimy w 1 cm paski, wkładamy do miski, zalewamy mlekiem, moczymy około 1 godziny. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i wraz z cebulą kroimy w krążki, grubości 0,5 cm. Wątróbkę odsączamy, obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanej patelni, na łyżce oleju około 3 minut z każdej strony. Następnie na wątróbkę wykładamy warzywa, całość oprószamy solą i pieprzem,prażonym sezamem, przykrywamy. Pozostawiamy na gorącej płycie jeszcze 10 minut. Po tym czasie warzywa będą lekko uparowane i chrupiące. Podajemy z ziemniakami lub świeżą bagietką. Smacznego !

 

Tagi: mięsa
08:23, halutek123 , Mięsa
Link Komentarze (2) »
piątek, 23 lipca 2010

To jeden z najszybszych deserów jakie znam. Najwięcej czasu, przy jego przygotowaniu, musimy poświęcić na ubicie śmietany, jakieś 5 minut...Efekt końcowy jest moim zdaniem doskonały. Kwaskowe maliny i borówki w połączeniu ze słodkimi bezikami i chrupiącymi ciastkami zbożowymi zjadane są bardzo chętnie przez dużych i małych, tak więc bez obaw można przygotować pokazną misę słodkości...

składniki:

  • 300 g gotowych, małych bezików
  • 100 g ciastek zbożowych
  • 500 drobnych owoców sezonowych (użyłam malin i borówek)
  • 0,5 l śmietany kremowej
  • 1 cukier waniliowy

Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym. Następnie wszystkie składniki układamy warstwami zaczynając od bezy, potem śmietana, owoce, pokruszone ciastka...i tak do wykorzystania wszystkich składników. Całość można posypać listkami świeżej mięty, wzbogacić gałką ulubionych lodów. Smacznego !

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
O autorze
Zakładki:
Menu główne
Jem z dr Dukanem
O sobie ;)
Prawa autorskie
Szablony katemac
Tu zaglądam


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010