wtorek, 31 sierpnia 2010

skadniki :

  • 300 g borówek
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki miodu
  • 200 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Suche składniki ( mąka, migdały, soda, proszek do pieczenia, borówki ) połączyć, wymieszać. W drugiej misce rozmieszać  roztopione masło, jajko, miód. Połączyć wszystkie składniki, nie używając miksera, tylko drewnianej łyżki wymieszać tak, aby nie było widać suchej mąki. Ciasto przekładać do muffinowych foremek, wyłożonych papilotkami. Piec w temperaturze 200 stopni, około 25 minut. Smacznego !

poniedziałek, 30 sierpnia 2010

składniki :

  • 20 plastrów szynki parmeńskiej
  • 1/2 słodkiego, dojrzałego melona
  • 350g świeżych truskawek
  • garść grubo tartego parmezanu
  • listki świeżej bazylii
  • łyżeczka grubo zmielonego zielonego pieprzu
  • sól
  • pasta balsamiczna (użyłam tej z naparem z owoców leśnych)

Melona obieramy, przekrajamy na pół, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w księżyce. Każdą cząstkę zawijamy w plasterek szynki parmeńskiej, układamy na dużym talerzu, dekorujemy przekrojonymi na pół truskawkami. Polewamy balsamicznym sosem, oprószamy zielonym pieprzem i solą. Posypujemy listkami świeżej bazylii i tartym parmezanem. Podajemy z włoskimi paluszkami grissini. Smacznego !

 


 

czwartek, 26 sierpnia 2010

Słodycz pieczonej gruszki i orzechy w połączeniu z serem pleśniowym i rucolą to prawdziwa rozkosz dla podniebienia...świetna przekąska, czy dodatek do mięsa.

składniki (6 osób ):

  • 3 gruszki
  • 1/4 szklanki miodu
  • 200g rucoli
  • 200g sera z niebieską pleśnią
  • garść orzechów (użyłam pekan )
  • świeży tymianek

Gruszki kroimy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych, nacinamy pionowo wzdłuż dłuższego boku. Następnie układamy na blaszce, posypujemy tymiankiem, polewamy miodem, pieczemy 10 minut w 200 stopniach. Odstawiamy do wystudzenia.

sos do rucoli:

  • 1/3 szklanki octu jabłkowego
  • 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
  • 1 duża posiekana szalotka
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku
  • sól, pieprz

Składniki sosu wymieszać, połączyć z rucolą. Na sałacie układać upieczone gruszki, posypać serem pleśniowym, orzechami, polać powstałym podczas pieczenia gruszek sosem. Smacznego !


 

 
1 , 2 , 3
O autorze
Zakładki:
Menu główne
Jem z dr Dukanem
O sobie ;)
Prawa autorskie
Szablony katemac
Tu zaglądam


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010