wtorek, 12 października 2010

Zawsze gdy ugotuję rosół, mam dodatkowe zadanie specjalne, wykorzystać gotowane mięso wołowo-drobiowe...tym razem wyszedł całkiem niezły farsz , który można wykorzystać do krokietów, pasztecików, czy pierogów. Ciasto naleśnikowe do krokietów przygotowałam z tego przepisu.

składniki na farsz :

  • 200 g gotowanej wołowiny
  • 300 g gotowanego mięsa z drobiu
  • gotowana włoszczyzna (1 marchew, cebula, kawałek selera)
  • 1/4 główki świeżej kaputy
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki farszu zmielić, posolić, popieprzyć, dokładnie wymieszać. Na usmażone naleśniki nakładamy po łyżce stołowej farszu, rozprowadzamy go po placku, zwijamy jak na zdjęciu poniżej. Przed podaniem panierujemy w jajku, bułce tartej (można dodać ziarna sezamu, słonecznika) i smażymy na posmarowanej olejem, rozgrzanej patelni. Świetnie smakują z czerwonym barszczem lub jako samodzielne danie z surówką colesław.  Smacznego !!!

piątek, 08 października 2010

Może nie wyglądają zbyt atrakcyjnie, ale polane greckim jogurtem i syropem klonowym stanowią świetny, chrupiący podwieczorek ;)

składniki :

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jaj
  • kostka roztopionej margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 szklanki wody
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 jabłko

Żółtka jaj, cukier, cynamon, wodę i mąkę połączyć, rozmieszać mikserem na jednolitą masę. Nadal mieszając dodać roztopioną matgarynę. Następnie połączyć z pokrojonym na drobne cząstki jabłkiem, delikatnie wymieszać z ubitymi na pianę białkami. Piec w mocno rozgrzanej gofrownicy, na złoty kolor. Podawać z greckim jogurtem, polane syropem klonowym lub miodem. Smacznego !!!

poniedziałek, 04 października 2010

Brownie to czekoladowe ciasto bez mąki, z mnóstwem migdałów i orzechów. Nawet po wielkim obżarstwie nie potafię odmówić sobie porcji brownie polanego gorącym sosem czekoladowym. Przepis Nigelli Lawson z "Nigella ekspresowo".

składniki :

  • 225 g gorzkiej czekolady
  • 225 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 150 g posiekanych orzechów
  • 100 g mielonych migdałów

W rondlu rozpuścić czekoladę i masło. Zdjąć z ognia, dodać wanilię i cukier, wymieszać przestudzić. Mieszając dodać roztrzepane jajka, migdały i orzechy. Przełożyć do okrągłej foremki (24 cm). Piec 0k.30 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu pokroić , podawać z gorącym sosem czekoladowym. Smacznego !!!

Sos czekoladowy :

  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 125 ml śmietany kremowej2 łyżeczki espresso
  • 1 łyżka golden syrup lub miodu

Wsztstkie składniki sosu włożyć do garnka, podgrzewać mieszając, ąż do połączenia się wszystkich składników. Gorący sos przelać do dzbanka, a przed podaniem polewać nim kawałki brownie.

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 66
O autorze
Zakładki:
Menu główne
Jem z dr Dukanem
O sobie ;)
Prawa autorskie
Szablony katemac
Tu zaglądam


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010