poniedziałek, 27 września 2010

Leśne grzyby z aromatyczną, rozpływającą się w ustach polędwicą to zestaw doskonały. Podana obok gnocchi i colesława...to wg mnie idealne połączenie ;) Przepis pochodzi z tego programu.

składniki (2 porcje):

  • 2 steki z polędwicy grubości ok.5 cm
  • na marynatę :
  • 4 plastry szynki serrano lub parmeńskiej
  • 5 ząbków czosnku
  • po łyżeczce tymianku, rozmarynu, ziarnistego pieprzu
  • 5 listków laurowych
  • olej

Steki marynujemy ( mięso nacieramy ziołami , czosnkiem, pieprzem, zalewamy olejem do zanurzenia) przynajmniej 2 dni. Następnie wyjmujemy z marynaty, zawijamy w plastry szynki i układamy na bardzo gorącej, suchej patelni. Steki obsmażamy po 3 minuty z każdej strony, następnie wkładamy na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika polewamy sosem grzybowym.

składniki na sos :

  • 50 ml brandy
  • 5 borowików
  • 1 mała cebulka
  • 100 g mascarpone
  • 100 g śmietany kremowej
  • 1 ząbek czosnku
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy

Czosnek, cebulę i pokrojone w plastry borowiki podsmażamy na maśle z oliwą. Następnie podlewamy brandy, gdy odparuje dodajemy mascarpone i śmietanę kremową. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem. Gotowym sosem polewamy gotowe steki. Smacznego !!!

Tagi: mięsa
08:30, halutek123 , Mięsa
Link Komentarze (1) »
sobota, 25 września 2010

Błyskawiczny, pyszny deser. Każdy owoc, zapieczony w sosie z mascarpone, zanurzony w karmelu, smakuje rewelacyjnie i wygląda doskonale. Podany z gałką ulubionych lodów...pychota ;)

składniki (forma do tarty 26 cm):

 

  • 4 świeże figi
  • 2 duże banany
  • 1 duża gruszka
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki brązowego cukru do posypania owoców
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka masła
  • 3 jajka
  • laska wanilii
  • 250 gr serka mascarpone

 

Figi nakrajamy od góry na krzyż, żeby się rozłożyły, ale dołem były złączone. Banana obieramy, kroimy na 2 cm krążki. Gruszkę obieramy, kroimy na cząstki, wycinając gniazda nasienne. Gruszkę i banany polewamy sokiem z cytryny. Cukier wsypujemy do rondla, podgrzewamy do rozpuszczenia, łączymy z wodą i łyżką masła, wylewamy do foremki. Na karmelowym sosie układamy owoce. Całość zalewamy roztartymi z mascarpone i wanilią jajkami. Posypujemy brązowym cukrem, zapiekamy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podajemy na ciepło z ulubionymi lodami, polane wypływającym sosem karmelowym. Smacznego !!!

wtorek, 21 września 2010

Doskonały dodatek do  smażonych mięs, zwłaszcza kurczaka, łososia w sezamie lub jako samodzielne danie. Ryż musi być zdecydowany w smaku, więc nie szczędzimy przypraw. Mnie bardzo odpowiada połączenie orzeszków arachidowych z ryżem jaśminowym, tak więc zajadam z przyjemnością nie czekając na mięso ;)

składniki :

  • 2 szklanki ryżu
  • 3 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1/2 łyżki curry
  • 1/2 szklanki orzechów arachiowych bez soli
  • 200 g zielonego groszku cukrowego
  • sól, papryka chilli

Ryż gotujemy na sypko, czyli 2 szklanki dobrze wypłukanego ryżu zalewamy 3 szklankami wody, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 3 minuty. Następnie garnek przykrywamy (od tej chwili pod żadnym pozorem nie odkrywamy garnka przez najbliższe 20 minut), zmniejszamy grzanie płyty do minimum i tak gotujemy ryż przez 10 minut. Po upływie tego czasu pozostawiamy garnek z ryżem pod przykryciem, na gorącym, ale już wyłączonym polu grzewczym płyty na kolejne 10 minut. Po tym czasie ryż jest już gotowy. Na suchej patelni rumienimy orzechy, następnie dodajemy po łyżce oleju arachidowego i sezamowego, podsmażamy na nim groszek (przez około 3 monuty), dodajemy ryż, podsmażamy. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy przyprawy. Ryż można ugotować sobie dzień wcześniej, natomiast smażymy przed podaniem. Smacznego !!!

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 66
O autorze
Zakładki:
Menu główne
Jem z dr Dukanem
O sobie ;)
Prawa autorskie
Szablony katemac
Tu zaglądam


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010