niedziela, 19 września 2010

Prosta w wykonaniu, bardzo smaczna...kruche ciasto, gruszki, sos waniliowy mówią same za siebie. O tej porze roku gruszki są przepyszne, łapmy więc chwilę ciesząc się ich smakiem w możliwie różnych postaciach ;)

składniki na ciasto (forma 24 cm) :

  • 180g mąki
  • 125g masła
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Mąkę, masło cukier, sól i jajko połączyć, szybko zagnieść na jednolite ciasto. Wykleić nim foremkę i wstaić ją na minimum 30 minut do lodówki. Przygotować nadzienie...gruszki obrać,przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny, odstawić. Przygotować sos jajeczny.

sos jajeczny :

  • 5 gruszek
  • sok z cytryny
  • 200g śmietany kremówki
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 100g cukru
  • 100g płatków migdałowych

Śmietanę, jajka i cukry połączyć, ucierać do rozmieszania cukru ( nie ubijać! ). Z lodówki wyjąć blachę z ciastem, obłożyć je gruszkami, zalać sosem jajecznym. Całość posypać płatkami migdałowymi. Piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Podawać schłodzone. Smacznego !!!

czwartek, 16 września 2010

Kremowa zupa z dyni z dodatkiem kokosowego mleka i soku z pomarańczy...nie tylko dobrze brzmi, ale i doskonale smakuje. Zachęca piękną barwą, nieziemskim aromatem, idealnie aksamitną konsystencją. Dla mnie doskonała.

składniki( 5 porcji) :

  • 1 kg dyni
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 pałki trawy cytrynowej
  • sok z 2 pomarańczy
  • 1 łyżka pokrojonego w słupki,świeżego imbiru
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 100g sera z niebieską pleśnią
  • sól, pieprz, ostra papryka

Z marchwi, cebuli, trawy cytrynowej ugotować wywar (około 2 litrów). Dynię pokroić w kostkę 3x3 cm, piec w 200 stopniach, do miękkości. Następnie dodać do wywaru, gotować około 10 minut. Wyjąć z garnka pałki trawy cytrynowej, pozostałe składniki zmiksować w malakserze do konsystencji kremu, dodać mleko kokosowe, wymieszać. Zupę połączyć z sokiem z pomarańczy (jeśli jest zbyt gęsta dolać gorącej wody), posolić, popieprzyć, oprószyć papryką. Przed podaniem posypać pleśniowym serem. Smacznego !!!

Tagi: zupy
13:00, halutek123 , Zupy
Link Komentarze (4) »
środa, 15 września 2010

Kruche ciasto, puszysty krem i figi, wszystko polane miodem, razem smakują przepysznie. Tartę najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby wszystkie składniki połączyły się w doskonałą całość. Uwielbiam chrupać figowe ziarenka...;)

składniki na ciasto (forma 25 cm):

  • 170 g mąki (polecam zmieszać mąkę pszenną z kukurydzianą)
  • 1 żółko
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 120 g zimnego, pokrojonego w cząstki masła
  • szczypta soli

Wszystkie składniki szybko zagnieść w jednolite ciasto, wylepić nim formę do tarty, wstawić do lodówki, na minimum 30 minut. Piec około pół godziny, w temperaturze 180 stopni. Na upieczone i wystudzone ciasto wykładamy krem.

składniki na krem :

  • 200g mascarpone
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • do obłożenia : 4 świeże figi, 4 łyżki miodu, listki mięty

Żółtka ucieramy z cukrem, na puszystą masę. Nadal ucierając dodajemy mascarpone. Następnie masę delikatnie łączymy z ubitymi na pianę białkami. Powstały krem wykładamy na kruchą tartę. Całość obkładamy pokrojonymi w plastry figami, polewamy miodem, dekotujemy listkami mięty. Ciasto wstawiamy do lodówki , na minimum 4 godziny. Podajemy schłodzone. Smacznego !!!

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 66
O autorze
Zakładki:
Menu główne
Jem z dr Dukanem
O sobie ;)
Prawa autorskie
Szablony katemac
Tu zaglądam


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010