wtorek, 14 września 2010

Delikatna wołowa polędwica, średnio wysmażona, z dodatkiem pieczarek i brokułów to prawdziwa uczta. Podana z ziołowym masłem smakuje doskonale, polecam ;)

składniki (2 porcje ) :

  • 2 plastry polędwicy wołowej ( po 2 cm każdy)
  • sól, pieprz świeżo mielony
  • 200 g pieczarek
  • 1 brokuła

Marynata do mięsa :

  • 6 łyżek oliwy
  • 4  zmiażdżone ząbki czosnku
  • tymianek, pieprz, rozmaryn

Składniki marynaty połączyć, zalać nią mięso na minimum 2 godziny. Uwaga : mięsa nie solimy przed smażeniem !!!

Pieczarki obrać ze skóry, większe pokroić na połówki, wrzucić na bardzo gorącą patelnię, usmażyć. Brokuły podzielić na części, wrzucić do  wrzącej, osolonej wody, ugotować (powinny być chrupkie). Miękkie masło wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, posolić do smaku. Plastry polędwicy delikatnie pougniatać ręką,marynować minimum 2 godziny.  Smażyć bez tłuszczu,  po 4 minuty z każdej strony, na bardzo gorącej patelni (jeśli mają być dobrze wysmażone, dodać po 1 minucie). Wyłożyć na gorący talerz, opruszyć pieprzem i solą, posmarować czosnkowym masłem, obłożyć pieczarkami i brokułami. Smacznego !!!

Tagi: mięsa
08:41, halutek123 , Mięsa
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 13 września 2010

Faszerowane bakłażany to świetna propozycja jednodaniowego posiłu...to pyszne warzywo, a tak na prawdę owoc, poza walorami smakowymi jest cennym żródłem mikro i makroelementów oraz witamin. Ma właściwości odtruwające, jest niskokaloyczny...w połączeniu z aromatycznymi warzywami i ziołami smakuje wybornie :)

składniki (4 porcje ) :

  • 2 duże bakłażany
  • 200 g mielonego mięsa (użyłam indyka )
  • 1 duża cebula
  • 200 g mozarelli
  • 4 łyżki pokruszonej fety
  • 2 pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej mięty
  • 1 łyżęczka cynamonu
  • sól, pieprz,
  • garść rucoli
  • pęczek świeżej bazylii
  • świeże oregano
  • 1 litr soku pomidorowego

Wzdłuż bakłażanów, w odległości 2 cm, robimy głębokie nacięcia (zdjęcie poniżej ),które następnie wypełnimy farszem. Mięso mielone połączyć z posiekaną miętą, czosnkiem, cynamonem,  posolić, popieprzyć. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w plastry, cedulę pokroić w półksiężyce. Naciętę bakłażany przekładamy, na zmianę, mięsem, pomidorami, cebulą i serem. Całość układamy w naczyniu do zapiekania, zalewamy sokiem pomidorowym, obsypujemy listkami bazylii, oregano. Oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy około 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podajemy polane sosem pomidorowym, z listkami rucoli, posypane fetą. Smacznego !!!

Uwaga : Do wszystkich dukanek...mozarellę zastępujemy serkiem wiejskim...rezygnujemy z fety :(

 

Akcja Kulinarna - Bakłażany

piątek, 10 września 2010

Zawsze się udaje, jest niesamowicie puszysta i lekka, a jak cudnie pachnie...znika natychmiast. Piekę ją najczęściej z myślą o dzieciach i ich drugim śniadaniu do szkoły, jednak jeszcze nigdy nie dotrwała jutra :) Ciasto doskonale nadaje się na małe drożdżówki, strucle i inne zawijańce.

 

składniki na ciasto (tortownica 28 cm):

  • 0,5 kg mąki
  • 60 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka octu
  • 1/4szklanki cukru
  • 60 g śliwek

Drożdże rozcieramy z cukrem, aż do uzykania płynnej konsystencji. Następnie mieszamy je z letnim mlekiem. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, roztopine masło, drożdże z mlekiem i ocet. Wszystkie składniki połączyć i wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie gładkie, przestanie się kleić, zacznie odstawać od ręki i brzegów naczynia. Dobrze wyrobione ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy i wstawiamy na 45 minut do lodówki. Po tym czasie powinno już podwoić swoją objętość. Wyjmujemy je z lodówki, przekładamy do wyłożonej pergaminem blachy. Na cieście układamy pokrojone w ćwiartki śliwki, całość posypujemy kruszonką. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, na około 45 minut. Smacznego !!!

składniki na kruszonkę :

  • 100 g mąki
  • 100 g cukru brązowego
  • 40 g masła
  • kilka kropli ulubionego aromatu (opcjonalnie)

Cukier połączyć z mąką, dodać roztopione masło i chwilę ugniadać, aż składniki się połączą, tworząc kruszonkę.

ciasto rosło jak szalone ;)

O autorze
Zakładki:
Menu główne
Jem z dr Dukanem
O sobie ;)
Prawa autorskie
Szablony katemac
Tu zaglądam


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010