niedziela, 16 maja 2010

Jajko z ikrą na sałacie

(porcja dla 2 osób)

  • dowolna sałata (użyłam sałaty lodowej)
  • 2 jaka na twardo
  • 8 łyżeczek ikry z łososia
  • szczypiorek
  • ocet balsamiczny
  • sos jogurtowo - chrzanowy

Sos jogurtowo - chrzanowy:

  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego (o niskiej zawartości tłuszczu)
  • 3 małe korniszony
  • 1 łyżka stołowa świeżo startego chrzanu (można zastąpić chrzanem ze słoika)
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • sól, pieprz

Korniszony kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do jogurtu, następnie wszystko łączymy z chrzanem i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. Sos powinien mieć wyraznie chrzanowy posmak. Uwaga, solimy bardzo oszczędnie.

Wykonanie:

Pokrojone na ćwiartki jajka, układamy na poszarpanej, skropionej octem balsamicznym sałacie. Na każdą ćwiartkę jajka kładziemy łyżkę sosu jogurtowo-chrzanowego oraz łyżeczkę ikry. Całość posypujemy szczypiorkiem i zajadamy. Smacznego!


 

 

składniki :

  • 1,5 kg sera (użyłam President, o %)
  • 9 jajek
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 350 ml mleka 0 %
  • słodzik do pieczenia
  • aromat waniliowy

Masa bezowa:

3 białka, pół szklanki cukru brzozowego

Masa serowa:

Ser wraz z mlekiem zmielić w malakserze, następnie wbijamy po jednym jajku, miksując. Dodać żółtka, słodzik i skrobię. Nie ubijać, wszystko ma być tylko dobrze wymieszane!! Wylewamy do tortownicy (26 cm), pieczemy w 170 stop. 1,5 h. Pod koniec pieczenia ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy pół szklanki cukru brzozowego, dalej ubijamy, do uzyskania jednolitej, gładkiej masy bezowej. Wyjmujemy sernik, wykładamy na niego masę bezową. Temperaturę pieczenia zmniejszamy do 125 stopni i zapiekamy jeszcze pół godziny. Ja całość przykrywam folią aluminiową, żeby sie nie przypiekało. Najlepiej smakuje następnego dnia, schłodzony w lodówce. Smacznego!

 


1 ... 66
 
O autorze
Zakładki:
Menu główne
Jem z dr Dukanem
O sobie ;)
Prawa autorskie
Szablony katemac
Tu zaglądam


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010