Zupy

czwartek, 16 września 2010

Kremowa zupa z dyni z dodatkiem kokosowego mleka i soku z pomarańczy...nie tylko dobrze brzmi, ale i doskonale smakuje. Zachęca piękną barwą, nieziemskim aromatem, idealnie aksamitną konsystencją. Dla mnie doskonała.

składniki( 5 porcji) :

  • 1 kg dyni
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 pałki trawy cytrynowej
  • sok z 2 pomarańczy
  • 1 łyżka pokrojonego w słupki,świeżego imbiru
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 100g sera z niebieską pleśnią
  • sól, pieprz, ostra papryka

Z marchwi, cebuli, trawy cytrynowej ugotować wywar (około 2 litrów). Dynię pokroić w kostkę 3x3 cm, piec w 200 stopniach, do miękkości. Następnie dodać do wywaru, gotować około 10 minut. Wyjąć z garnka pałki trawy cytrynowej, pozostałe składniki zmiksować w malakserze do konsystencji kremu, dodać mleko kokosowe, wymieszać. Zupę połączyć z sokiem z pomarańczy (jeśli jest zbyt gęsta dolać gorącej wody), posolić, popieprzyć, oprószyć papryką. Przed podaniem posypać pleśniowym serem. Smacznego !!!

Tagi: zupy
13:00, halutek123 , Zupy
Link Komentarze (4) »
środa, 14 lipca 2010

Pyszna, lekko kwaśna zupa szawiowa w połączeniu z okraszonymi, wędzonym boczkiem, ziemniakami lub jajkiem to doskonała propozycja na letni obiad.

składniki :

  • 2 szklanki podduszonego na maśle szczawiu
  • 2 litry bulionu wołowego
  • 250 ml śmietany do zupy
  • 500 g ziemniaków
  • 6 plastrów wędzonego boczku (grubości ok. 1 cm)
  • 4 jajka na twardo

Liście szawiu dusimy w 50 g  masła, do miękkości. Dodajemy do gotującego się bulionu, po 20 minutach gotowania zestawiamy zupę z ognia, zabielamy śmietaną do zupy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki gotujemy. Boczek kroimy w kostkę, wysmażamy na patelni, do uzyskania skwarków. Zupę podajemy z wymieszanymi ,z wysmażonym boczkiem ziemniakam lub ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego ! 



 

Tagi: zupy
10:10, halutek123 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 14 czerwca 2010

Zupa tajska, to propozycja ekspresowego dania obiadowego. Bardzo sycąca, prosta w przygotowaniu...na pewno spodoba się tym, którzy lubią mleko kokosowe i kolędrę. Mięso z kurczaka można zastąpić krewetkami i mamy tajską zupę krewetkową, polecam :)

składniki (na 2 porcje):

  • 1 filet z kurczaka
  • 400 ml wody
  • 250 ml mleka kokosowego
  • sok z limonki
  • 1 papryczka chilli
  • 2 pokrojone w ćwiartki pomidory bez skóry
  • 1/2 kg pieczarek
  • 50 g pasty Tom Yum
  • garść posiekanej kolędry

Pastę smażymy na rozgrzanej patelni około 2 minut. Następnie dodajemy   pomidory, pieczarki, paski kurczaka, wszystko dusimy około 5 minut. Zalewamy gorącą wodą, dodajemy mleczko kokosowe, papryczkę chilli, sok z limonki, posypujemy posiekaną kolędrą. Smacznego !


 

 

 
1 , 2 , 3
O autorze
Zakładki:
Menu główne
Jem z dr Dukanem
O sobie ;)
Prawa autorskie
Szablony katemac
Tu zaglądam


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010