Mięsa

wtorek, 26 października 2010

Niezwykle efektowna, super smaczna przekąska, w dosłownie 3 minuty...

składniki (2 porcje):

  • 4 cieniutkie plastry szynki hiszpańskiej
  • 4 paluszki grissini
  • 2 świeże figi
  • pasta balsamiczna
  • tarty parmezan
  • kilka listków rukoli

Figi umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki. Do każdego paluszka przyłożyć cząstkę figi, całość zawinąć plastrem szynki. Pozostałe cząstki fig rozłożyć na dwa talerze, obok paluszków i rukoli. Całość posypać parmezanem, skropić pastą balsamiczną. Smacznego !!!

poniedziałek, 27 września 2010

Leśne grzyby z aromatyczną, rozpływającą się w ustach polędwicą to zestaw doskonały. Podana obok gnocchi i colesława...to wg mnie idealne połączenie ;) Przepis pochodzi z tego programu.

składniki (2 porcje):

  • 2 steki z polędwicy grubości ok.5 cm
  • na marynatę :
  • 4 plastry szynki serrano lub parmeńskiej
  • 5 ząbków czosnku
  • po łyżeczce tymianku, rozmarynu, ziarnistego pieprzu
  • 5 listków laurowych
  • olej

Steki marynujemy ( mięso nacieramy ziołami , czosnkiem, pieprzem, zalewamy olejem do zanurzenia) przynajmniej 2 dni. Następnie wyjmujemy z marynaty, zawijamy w plastry szynki i układamy na bardzo gorącej, suchej patelni. Steki obsmażamy po 3 minuty z każdej strony, następnie wkładamy na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika polewamy sosem grzybowym.

składniki na sos :

  • 50 ml brandy
  • 5 borowików
  • 1 mała cebulka
  • 100 g mascarpone
  • 100 g śmietany kremowej
  • 1 ząbek czosnku
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy

Czosnek, cebulę i pokrojone w plastry borowiki podsmażamy na maśle z oliwą. Następnie podlewamy brandy, gdy odparuje dodajemy mascarpone i śmietanę kremową. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem. Gotowym sosem polewamy gotowe steki. Smacznego !!!

Tagi: mięsa
08:30, halutek123 , Mięsa
Link Komentarze (1) »
wtorek, 14 września 2010

Delikatna wołowa polędwica, średnio wysmażona, z dodatkiem pieczarek i brokułów to prawdziwa uczta. Podana z ziołowym masłem smakuje doskonale, polecam ;)

składniki (2 porcje ) :

  • 2 plastry polędwicy wołowej ( po 2 cm każdy)
  • sól, pieprz świeżo mielony
  • 200 g pieczarek
  • 1 brokuła

Marynata do mięsa :

  • 6 łyżek oliwy
  • 4  zmiażdżone ząbki czosnku
  • tymianek, pieprz, rozmaryn

Składniki marynaty połączyć, zalać nią mięso na minimum 2 godziny. Uwaga : mięsa nie solimy przed smażeniem !!!

Pieczarki obrać ze skóry, większe pokroić na połówki, wrzucić na bardzo gorącą patelnię, usmażyć. Brokuły podzielić na części, wrzucić do  wrzącej, osolonej wody, ugotować (powinny być chrupkie). Miękkie masło wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, posolić do smaku. Plastry polędwicy delikatnie pougniatać ręką,marynować minimum 2 godziny.  Smażyć bez tłuszczu,  po 4 minuty z każdej strony, na bardzo gorącej patelni (jeśli mają być dobrze wysmażone, dodać po 1 minucie). Wyłożyć na gorący talerz, opruszyć pieprzem i solą, posmarować czosnkowym masłem, obłożyć pieczarkami i brokułami. Smacznego !!!

Tagi: mięsa
08:41, halutek123 , Mięsa
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9
O autorze
Zakładki:
Menu główne
Jem z dr Dukanem
O sobie ;)
Prawa autorskie
Szablony katemac
Tu zaglądam


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010