Ryby, owoce morza

czwartek, 02 września 2010

Przyznam szczerze, że pierwszy raz przygotowywałam i jadłam doradę...choć ryby i wszelkie morskie stwory bardzo często goszczą w mojej kuchni :). Rodzinka była rybą zachwycona, do mnie jakoś nie przemówiła. Bardzo delikatna, raczej chuda i soczysta, jednak dla mnie za mało rybna. Bardziej przypominała mi kurczaka, niż rybę...łosoś, halibut, węgorz to są moje ryby ;)

składniki ( dla 2 osób):

  • 2 dorady
  • świeżo mielony pieprz biały
  • sól
  • sok z limonki
  • 4 duże pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża, biała cebula
  • łyżka oliwy
  • 100 g masła

Doradę wypatroszyć, oczyścić z łusek, wypłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć sokiem z limonki, solą i pieprzem. Ułożyć na posmarowanej oliwą foli aluminiowej. Na rybie ułożyć pokrojone w kostkę pomidory wymieszane z pszatkowaną cebulą i zmiażdżonym czosnkiem. Całość szczelnie przykryć od góry folią aluminiową, wstawić na 20 minut do rozgrzanego, do 200 stopni piekarnika. Następnie zdąć  górną folię, oprószyć wiórkami masła i rumienić rybę jeszcze 10 minut. Smacznego !

środa, 07 lipca 2010

składniki:
1 kg krewetek tygrysich
6 ząbków czosnku
natka pietruszki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 g masła
sól, pieprz
100 ml koniaku

Mąkę rozmieszać z koniakiem, zalać krewetki. Zostawić na 15 minut. Następnie układać krewetki na rozgrzanej patelni, smażyć po 2 minuty z każdej strony. Na obsmażone krewetki układamy wiórki masła, dodajemy zmiażdżony czosnek i posiekaną natką pietruszki. Całość solimy, pieprzymy, przykrywamy, pozostawiamy na gorącej, ale już wyłączonej płycie na 5 minut. Podajemy z bagietką. Smacznego !

 


 

poniedziałek, 14 czerwca 2010

 Delikatny łosoś świetnie komponuje ze zdecydowanym smakiem suszonych wędlin wołowych. Ponieważ często go podaje, szukam nowych pomysłów, żeby zawsze stanowił smaczny i atrakcyjny posiłek.

składniki :

  • 300 g fileta z łososia
  • 150 g suszonej, solonej wołowiny
  • pasta wassabi
  • sos sojowy
  • marynowany imbir

Łososia kroimy w paski, grubości 1,5 cm, zawijamy w plaster wołowiny, układamy na grillu, dokładnie przypiekając z każdej strony. Można go również przygotować na gorącym teflonie. Podawać z sosem sojowym, pastą wassabi i marynowanym imbirem. Smacznego !

 

 
1 , 2 , 3 , 4
O autorze
Zakładki:
Menu główne
Jem z dr Dukanem
O sobie ;)
Prawa autorskie
Szablony katemac
Tu zaglądam


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010