Makarony Pierogi

wtorek, 12 października 2010

Zawsze gdy ugotuję rosół, mam dodatkowe zadanie specjalne, wykorzystać gotowane mięso wołowo-drobiowe...tym razem wyszedł całkiem niezły farsz , który można wykorzystać do krokietów, pasztecików, czy pierogów. Ciasto naleśnikowe do krokietów przygotowałam z tego przepisu.

składniki na farsz :

  • 200 g gotowanej wołowiny
  • 300 g gotowanego mięsa z drobiu
  • gotowana włoszczyzna (1 marchew, cebula, kawałek selera)
  • 1/4 główki świeżej kaputy
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki farszu zmielić, posolić, popieprzyć, dokładnie wymieszać. Na usmażone naleśniki nakładamy po łyżce stołowej farszu, rozprowadzamy go po placku, zwijamy jak na zdjęciu poniżej. Przed podaniem panierujemy w jajku, bułce tartej (można dodać ziarna sezamu, słonecznika) i smażymy na posmarowanej olejem, rozgrzanej patelni. Świetnie smakują z czerwonym barszczem lub jako samodzielne danie z surówką colesław.  Smacznego !!!

wtorek, 21 września 2010

Doskonały dodatek do  smażonych mięs, zwłaszcza kurczaka, łososia w sezamie lub jako samodzielne danie. Ryż musi być zdecydowany w smaku, więc nie szczędzimy przypraw. Mnie bardzo odpowiada połączenie orzeszków arachidowych z ryżem jaśminowym, tak więc zajadam z przyjemnością nie czekając na mięso ;)

składniki :

  • 2 szklanki ryżu
  • 3 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1/2 łyżki curry
  • 1/2 szklanki orzechów arachiowych bez soli
  • 200 g zielonego groszku cukrowego
  • sól, papryka chilli

Ryż gotujemy na sypko, czyli 2 szklanki dobrze wypłukanego ryżu zalewamy 3 szklankami wody, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 3 minuty. Następnie garnek przykrywamy (od tej chwili pod żadnym pozorem nie odkrywamy garnka przez najbliższe 20 minut), zmniejszamy grzanie płyty do minimum i tak gotujemy ryż przez 10 minut. Po upływie tego czasu pozostawiamy garnek z ryżem pod przykryciem, na gorącym, ale już wyłączonym polu grzewczym płyty na kolejne 10 minut. Po tym czasie ryż jest już gotowy. Na suchej patelni rumienimy orzechy, następnie dodajemy po łyżce oleju arachidowego i sezamowego, podsmażamy na nim groszek (przez około 3 monuty), dodajemy ryż, podsmażamy. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy przyprawy. Ryż można ugotować sobie dzień wcześniej, natomiast smażymy przed podaniem. Smacznego !!!

czwartek, 19 sierpnia 2010

Jeśli ma być ekspresowo, smacznie i dla wszystkich to napewno makaron...po super rozleniwiającym urlopie szukam propozycji dań, które można powiedzieć, że zrobią się same i zostaną zjedzone ze smakiem ;)


składniki :

  • 1 opakowanie ulubionego makaronu
  • 2 filety z kurczaka
  • 500 g średnich pieczarek
  • 250 g mascarpone
  • 100 g tartego parmezanu
  • duża cebula
  • garść świeżej bazylii
  • pesto bazyliowe (opcjonalnie)
  • sól. świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować al dente. Pieczarki obieramy ze skóry, kroimy w ćwiartki, obsmażamy na gorącej patelni. Na tej samej patelni szlimy pokrojoną w kostkę cebulkę, obsmażamy na rumiano, pokrojonego w cząstki kurczaka. Do gorącego mięsa dodajemy mascarpone, łączymy z pieczarkami i makaronem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Przed podaniem obficie posypujemy poszarpaną bazylią i parmezanem. Smacznego !

 

 


 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
O autorze
Zakładki:
Menu główne
Jem z dr Dukanem
O sobie ;)
Prawa autorskie
Szablony katemac
Tu zaglądam


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010