Słodkości

środa, 10 listopada 2010

Owsiane batony , to odkurzony, nieco zmodyfikowany przepis Nigelli. Robią się błyskawicznie, smakują dużym i małym, świetnie przechowują się w puszce...chętnie zabierane do szkoły jako drugie śniadanie. Autorka przepisu twierdzi, że uzależniają...przekonajmy się ;)

składniki :

  • 250 g płatków owsianych
  • 125 g ulubionych pestek (pomieszałam słonecznik z sezamem)
  • 125 g niesolonych orzechów
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 100 g rodzynek lub suszinej żurawiny
  • puszka skondensowanego mleka (użyłam niesłodzonego)
  • 200 g  nierafinowanego brązowego cukru

Na gorącej patelni zrumienić kolejno wszystkie suche składniki z wyjątkiem rodzynek i cukru. Mleko wraz z cukrem podgrzać w garnku, aż cukier się rozpuści, następnie zalać nim pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać, rozłożyć na prostokątnej blaszce (25x35 cm), piec 1 godzinę w 150 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika studzimy ok. 15 minut, ostrym nożem kroimy na prostokątne kawałki, odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Smacznego !!! 

sobota, 23 października 2010

Impreza Halloween w szkole moich dzieci już za nami. U Dorotuś znalazłam przepis na paluchy wiedzmy. Ciastka w sam raz na tę okazję...wyglądają strasznie, ale smakują świetnie. Dzieciakom i nauczycielom ciastka bardzo się spodobały ;)

składniki :

225 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
2 i 2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki obranych migdałów
  • 225 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
  • 2 i 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki obranych migdałów

Wszystkie składniki, oprócz migdałów, miksujemy i szybko zagniatamy. Ciasto owinąć folią, włożyć do lodówki, na minimum 30 minut. Następnie formować palce , nieco cieńsze od Waszych, w piekarniku urosną. Na końcu palca, w miejsce paznokcia wciskamy obrany ze skóry migdał. Palce delikatnie nacinamy ostrym nożem, w miejscu bruzd. Tak przygotowane palce wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 200 stopni, na około 10 minut. Smacznego ;)))

poniedziałek, 18 października 2010

Piaskowo kruche ciasto i delikatny krem mascarpone z limonkowym akcentem i słodyczą żurawiny ...nikogo nie musiałam zachęcać do zjedzenia tego pysznego ciasta ;)

składniki na ciasto (forma 28 cm):

  • 200 g mąki
  • 150 g masła
  • 50 g cukru
  • 4 łyżki lodowatej wody

składniki na krem:

  • 250 g mascarpone
  • sok i skórka otarta z 2 limonek
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 g żurawin
  • 200 g śmietany kremówki

Mąkę mieszamy z lodowatą wodą, dodajemy cząstki masła, cukier. Wszystkie składniki siekamy nożem, szybko zagniatamy w jednolite ciasto, wylepiamy nim formę, wstawiamy  do lodówki, na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto nakłuwamy widelcem, wstawiamy na 15 minut do rozgrzanego , do 200 stopni , piekarnika. W tym czasie przygotowujemy krem: mascarpone rozcieramy z cukrem waniliowym, sokiem z limonki, skórką i jajkami, delikatnie łączymy z ubitą śmietaną. Następnie na podpieczonym cieście układamy 3/4 żurawin, całość przykrywamy kremem i pieczemy jeszcze 30 minut, w temperaturze 160 stopni. Wystudzone ciasto dekorujemy resztą żurawiny i plastrami limonki. Smacznego !!!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 16
O autorze
Zakładki:
Menu główne
Jem z dr Dukanem
O sobie ;)
Prawa autorskie
Szablony katemac
Tu zaglądam


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010