Sałatki, warzywa

środa, 24 listopada 2010

Możemy ją potraktować jako przystawkę, czy ciepłą przekąskę. Dla mnie stanowi zdowe i szybkie danie obiadowe, lub kolacyjne. Połączenie słodkiej dyni z gorgonzolą, orzechami i rukolą to moim zdaniem jedno z lepszych zestawień smakowych...kolorystycznie również doskonałe, zwłaszcza o tej porze roku ;). Przepis pochodzi z tegorocznego Festiwalu Dyni.

składniki (3 porcje):

  • 6 plastrów dyni Butternut (ok. 1 cm grubości każdy)
  • 100 g gorgonzoli
  • 50 g orzechów włoskich
  • płatki migdałowe
  • 100 g rukoli
  • sok z cytryny
  • olej z orzecha włoskiego

Plastry dyni obieramy ze skóry, układamy na pergaminie, oprószamy solą, skrapiamy olejem z orzecha. Wstawiamy do rozgrzanego, do 200 stopni piekarnika, na około 30 minut. Następnie miękką już dynię posypujemy gorgonzolą, płarkami migdałowymi i orzechami i zapiekamy jeszcze 15 minut. Gotową dynię układamy na rukoli skropionej sokiem z cytryny. Całość ozdabiamy balsamiczną pastą. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!

środa, 03 listopada 2010

Bardzo lubię połączenie sałat z granatem, a dodatek wędzonego kurczaka (świetnie smakuje również gotowany), pozwoli nam solidnie i zdrowo się najeść. O leczniczych właściwościach granatu wiedzą pewnie wszyscy, ale jeśli ktoś ma ochotę wbogacić swoją wiedzę na ten temat wklejam link ;)

składniki :

  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1/2 świeżego, dojrzałego owoca granatu
  • 1 wędzona pierś z kurczaka
  • garść pokruszonego sera pleśniowego

dressing miodowy

Liście sałaty płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, szarpiemy na cząstki. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i ser pleśniowy. Polewamy i mieszamy z miodowym dressingiem. Całość posypujemy ziarenkami granatu. Smacznego !!!

poniedziałek, 13 września 2010

Faszerowane bakłażany to świetna propozycja jednodaniowego posiłu...to pyszne warzywo, a tak na prawdę owoc, poza walorami smakowymi jest cennym żródłem mikro i makroelementów oraz witamin. Ma właściwości odtruwające, jest niskokaloyczny...w połączeniu z aromatycznymi warzywami i ziołami smakuje wybornie :)

składniki (4 porcje ) :

  • 2 duże bakłażany
  • 200 g mielonego mięsa (użyłam indyka )
  • 1 duża cebula
  • 200 g mozarelli
  • 4 łyżki pokruszonej fety
  • 2 pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej mięty
  • 1 łyżęczka cynamonu
  • sól, pieprz,
  • garść rucoli
  • pęczek świeżej bazylii
  • świeże oregano
  • 1 litr soku pomidorowego

Wzdłuż bakłażanów, w odległości 2 cm, robimy głębokie nacięcia (zdjęcie poniżej ),które następnie wypełnimy farszem. Mięso mielone połączyć z posiekaną miętą, czosnkiem, cynamonem,  posolić, popieprzyć. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w plastry, cedulę pokroić w półksiężyce. Naciętę bakłażany przekładamy, na zmianę, mięsem, pomidorami, cebulą i serem. Całość układamy w naczyniu do zapiekania, zalewamy sokiem pomidorowym, obsypujemy listkami bazylii, oregano. Oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy około 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podajemy polane sosem pomidorowym, z listkami rucoli, posypane fetą. Smacznego !!!

Uwaga : Do wszystkich dukanek...mozarellę zastępujemy serkiem wiejskim...rezygnujemy z fety :(

 

Akcja Kulinarna - Bakłażany

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
O autorze
Zakładki:
Menu główne
Jem z dr Dukanem
O sobie ;)
Prawa autorskie
Szablony katemac
Tu zaglądam


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010