Dressingi, dipy

wtorek, 25 maja 2010

 

 

składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • garść rozdrobnionej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny
  • sól. pieprz

Czosnek zmiażdżyć, połączyć z natką i jogurtem, rozetrzeć na jednolitą masę. Dodać sól, pieprz, sok z cytryny. Dip musi być ostry, zdecydowany w smaku.

 


wtorek, 18 maja 2010

  • 4 suszone pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżej bazylii
  • 1/4 szkl.oliwy
  • 1łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Wszystkie składniki rozetrzeć w pojemniku blendera na jednolitą masę, gotowe. Sosem można przyprawiać sałaty, warzywa przeznaczone na grilla...doskonały !

poniedziałek, 17 maja 2010

 

  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego (o niskiej zawartości tłuszczu) 
  • 3 małe korniszony 
  • 1 łyżka stołowa świeżo startego chrzanu (można zastąpić chrzanem ze słoika)  
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej 
  • sól, pieprz

 Korniszony kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do jogurtu, następnie wszystko łączymy z chrzanem i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. Sos powinien mieć wyrażnie chrzanowy posmak.     

 

 


 
1 , 2
O autorze
Zakładki:
Menu główne
Jem z dr Dukanem
O sobie ;)
Prawa autorskie
Szablony katemac
Tu zaglądam


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010