Pizza, wypieki wytrawne

piątek, 25 czerwca 2010

Bardzo lubię, gdy w weekendowe poranki budzi moją rdzinkę cudny zapach piekących się bułeczek...wszyscy są zadowoleni, bo jest weekend, bo można dłużej pospać, bo bez pośpiechu można zjeść śniadanie i posiedzieć dłużej przy stole, zajadając świeże bułki...a musicie mi uwierzyć na słowo, że na Ukrainie to naprawdę rarytas :)

składniki (8 dużych bułeczek):

  • 500 g mąki pszennej o wysokiej zawartości białka
  • 320 ml letniego mleka
  • 7 dag drożdży suchych
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru

Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże, cukier, sól rozmieszać z letnim mlekiem. Do mąki wybić jajko, wlać mleko z drożdżami, cukrem i solą, roztopione masło. Wszystkie składniki połączyć, wyrabiać do uzyskania sprężystego ciasta, które odstaje od ręki i stolnicy. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy oddychającą folią spożywczą, czekamy aż podwoji objętość. Następnie wyjmujemy z miski, dzielimy na 8 części, formujemy kulki, układamy na wyłożonej pergaminem blaszce, przykrywamy folią, pozostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoją objętość, po środku każdej bułeczki robimy nacięcie, dociskając nożem prawie do podstawy. Wkładamy do rozgrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika, pieczemy około 1/2 godziny, aż się zrumienią. Studzimy na kratce. Można je dodatkowo posmarować białkiem, posypać sezamem, makiem czy ziarnami słonecznika. Smacznego !

 

Żeby nie wstawać skoro świt, przygotowuję ciasto wieczorem,wstawiam na noc, przykryte do lodówki. Rano wyjmuję z lodówki, po pół godzinie dzielę i formuję kulki, czekam aż wyrosną i do piekarnika.

poniedziałek, 14 czerwca 2010

Szybkie, smaczne śniadanie czy podwieczorek ...pomidory o tej porze roku nareszcie zaczynają smakować pomidorowo...w połączeniu z czosnkiem i parmezanem stanowią jedną z moich ulubionych kompozycji smakowych.

składniki :

  • 2 kromki pszennego pieczywa tostowego
  • 1 duży, dojżały pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka tartego parmezanu
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • łyżeczka posiekanej pietruszki
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz

Chleb lekko smarujemy oliwą z oliwek, rumienimy na gorącej patelni lub opiekamy w tosterze.Pomidora parzymy, zdejmujemy skórę, kroimy w kostkę, pozbywając się gniazd nasiennych. Nastąpnie łączymy ze zmiażdżonym czosnkiem, posiekaną zieleniną, parmezanem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, układamy na grzankach. Smacznego !

 

sobota, 29 maja 2010

składniki :

  • 0,5 kg ciasta francuskiego (użyłam mrożonego, gotowego)
  • sos pomidorowy do pizzy (patrz pizza)
  • 300g mozzarelli lub innego żółtego sera
  • 100 g tartego parmezanu
  • 200 g pikantnej wędliny
  • 200 g pieczarek

Z rozmrożonego ciasta francuskiego wycinamy kółka o średnicy 1 cm większej, niż dno naszej foremki. Takim krążkiem wyklejamy wnętrze foremki, tworząc dookoła centymetrową obwódkę. Do powstałej miseczki władamy kolejno łyżeczkę sosu do pizzy, ser mozzarella, wędlinę, pieczarki. Wierzch posypujemy wiórkami parmezanu. Wstawiamy do piekarnika, rozgrzanego do temperatury 200 stopni, na 30 minut. Świetne na ciepło, jako gorąca przekąska, na zimno jako dodatek do piwa. Smacznego !

 


 
1 , 2
O autorze
Zakładki:
Menu główne
Jem z dr Dukanem
O sobie ;)
Prawa autorskie
Szablony katemac
Tu zaglądam


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010