Lody

środa, 23 czerwca 2010

...to zdecydowanie moje najbardziej ulubione lody, puszyste, z limonkowym posmakiem i" tym czymś", co uzyskujemy po dodaniu homogenizowanego twarogu. Polecam, a ja idę sobie przygotować codzienną porcję. Ponieważ obecnie jem z Dukanem użyłam serko 0 %, odtłuszczonego mleka, cukier zastąpiłam słodzikiem, sok z limonki aromatem, no i bez truskawek, bitej śmietany...ale za to z sosem custard ma bazie chudego mleka...pychota :)

składniki (1 l lodów) :

  • 500 g naturalnego twarogu homogenizowanego
  • 300 ml mleka
  • sok z 1 limonki
  • tarta skórka z limonki
  • 0,5 szklanki cukru (jeśli lubicie bardzo słodkie dosłodzić do smaku)
  • owoce, polewy, bita śmietana (opcjonalnie, ja podałam z musem truskawkowym i sosem custard)

Wszystkie sładniki rozmieszać mikserem, do rozpuszczenia cukru, dobrze schłodzone wlać do maszyny do lodów. Po 40 minutach zajadamy z ulubionymi dodatkami. Smacznego !


 

09:07, halutek123 , Lody
Link Komentarze (10) »
czwartek, 10 czerwca 2010

Słodycze mogłabym pochłaniać bez przerwy, więc nieustannie szukam nowych smaków, łącząc ze sobą to co najlepsze...orzechy laskowe w karmelu, bita śmietana, masło orzechowe i wanilia...czyż nie brzmi zachęcająco...

składniki (na litr lodów):

  • 500 ml mleka
  • 300 ml śmietany kremowej
  • 5 łyżek cukru
  • laska wanilii
  • 50 g masła orzechowego
  • 150 g karmelizowanych orzechów laskowych

karmelizowane orzechy :

  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g cukru pudru
  • 100 ml wody

Orzechy włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, na 10 minut. Cukier i wodę połączyć na grubej patelni, podgrzewać, absolutnie nie mieszając, do uzyskania brązowego karmelu. Orzechy wyjąć z piekarnika, rozdrobnić w blenderze, połączyć z karmelem. Masę wylać na wysmarowany tłuszczem pergamin. Ostudzić, rozkruszyć na drobne kawałki. Przechowywać w zakręconym słoiku, świetny dodatek do deserów i grzesznego chrupania ;)

Masło orzechowe zamrozić. Mleko połączyć z lekko ubitą śmietaną, wanilią i cukrem. Masę wlać do maszymnki do lodów. Kiedy lody zaczną gęstnieć wsypać karmelizowane orzechy i utarte na grubej tarce wióry masła orzechowego. Wyrabiać lodową masę jeszcze kilka minut, do uzyskania pożądanej konsystencji. Smacznego !

07:54, halutek123 , Lody
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 06 czerwca 2010

Jeśli mamy maszynę do lodów, to w pól godziny możemy sami przygotować znakomite lody,  sorbety i inne mrożone desery na bazie jogurtów, śmietany, jaj czy owoców. Wszystko zależy od naszych  smakowych upodobań ;)

składniki na 1 l lodów:

  • 1/2 litr jogurtu naturalnego
  • 1/4 l śmietany kremowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z 1 limonki

Schłodzony jogurt łączymy z cukrem, śmietaną i sokiem z limonki. Masę wlewamy do maszynki do lodów i po pól godzinie zajadamy. Jeżeli nie mamy maszynki do lodów( cały proces przygotowań wydłuży się do kilku godzin), masę wstawiamy do zamrażalnika, co godzinę mieszamy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Smacznego !


 

07:04, halutek123 , Lody
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Zakładki:
Menu główne
Jem z dr Dukanem
O sobie ;)
Prawa autorskie
Szablony katemac
Tu zaglądam


Wypromuj również swoją stronę

Sezon Truskawkowy 2010